Què és el nou valor de referència dels immobles i quines implicacions fiscals té?
Com ja va sent conegut, des del passat 1 de gener de 2022 està en vigor el què es coneix com el “valor de referència” dels béns immobles. Aquesta nova magnitud no és més que un valor concret i objectiu fixat anualment pel Cadastre (fonamentat bàsicament en la informació rebuda pels notaris en les compravendes immobiliàries) que pretén acostar-se al valor de mercat dels immobles, però sense superar-lo.
Aquest valor es fixarà anualment, mitjançant la publicació d’una Resolució (tipus “ponència de valors”) abans del 30 d’octubre de cada any. Una vegada publicada aquesta ponència, el valor concret de cada immoble es farà púbic cada 1 de gener, tenint efectes durant tot l’any natural i es podrà consultar, per qualsevol, a la Seu Electrònica del Cadastre (es requereix sistema d’identificació digital). Per tant, és una informació pública a la que pot accedir-hi qualsevol interessat.
És important destacar el fet que hi hauran immobles que, ja sigui per la seva naturalesa o bé, per qüestions tècniques, no tindran un valor de referència associat. Així doncs, per exemple, no tindran valor de referència els immobles que tinguin la consideració de rústics i tinguin construccions, ni els locals comercials ni tampoc els industrials.
Una vegada fixat el marc conceptual del valor de referència, la qüestió cabdal que sorgeix és clara: quines implicacions fiscals se’n deriven, o dit d’una altra manera, com ens afecta aquesta nova regulació?
En primer lloc, delimitarem quins son els impostos que es veuen afectats per aquesta mesura i, a continuació, analitzarem quines són aquestes afectacions. En aquest sentit, els principals impostos afectats, són els següents:
- Impost sobre Successions i Donacions (ISD)
- Impost sobre Transmissions Patrimonials Oneroses i Actes Jurídics Documentats (ITP i AJD)
- Impost sobre el Patrimoni
És veritat que també hi poden haver afectacions en altres impostos com en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques o en la Plusvàlua Municipal, però es tracta d’efectes indirectes i de menor importància pràctica.
El valor de referència en seu de l’ISD
Pel que fa a l’ISD, el nou valor de referència afectarà a la base imposable quan aquesta estigui formada per algun immoble.
Així doncs, la base imposable corresponent a un immoble i, per tant, sobre la qual calcularem l’impost a pagar, serà la més gran de les següents, a data de meritació de l’impost*:
- Valor declarat de l’immoble pel contribuent
- Valor de referència de l’immoble
Això implica que si existeix un valor de referència i s’autoliquida per sota d’aquest, l’Administració emetrà una nova liquidació aplicant el valor de referència. Per altra banda, si s’autoliquida l’impost pel més gran dels dos anteriors, no hi haurà cap mena de comprovació per part de l’Administració. Doncs aquella magnitud (valor de referència) és vinculant, a aquests efectes, per a l’Administració Tributària.
En cas d’immobles que no tinguin associat un valor de referència, la base imposable serà la més gran entre el valor declarat o el valor de mercat. En aquest cas, sí que pot haver-hi comprovació per part de l’Administració (aquesta “facultat de comprovació” és la que ve tenint l’Administració històricament, no s’ha vist modificada). En aquest cas (absència de valor de referència) podem dir que estem en la mateixa situació que estàvem abans del canvi normatiu.
(*) Data de defunció del causant o data de la donació, segons el cas.
El valor de referència en seu de l’ITP i AJD
En termes generals, el valor de referència té un impacte similar al de l’ISD. En aquest cas, la base imposable dels immobles als efectes d’aquest impost (en les seves tres modalitats) serà la més gran entre les següents:
- Valor declarat de l’immoble pel contribuent
- Valor de referència de l’immoble
- Preu o contraprestació de l’immoble
Les implicacions d’autoliquidar per sota del valor de referència, són exactament les mateixes que en seu de l’ISD, és a dir, l’Administració emetrà una nova liquidació aplicant el valor de referència. També igual que en l’anterior, si s’autoliquida l’Impost pel més gran dels anteriors, no hi haurà cap mena de comprovació per part de l’Administració.
Finalment, quan tinguem un immoble sense valor de referència, la base imposable serà la més gran entre el valor declarat o el valor de mercat. En aquest cas, també pot haver-hi comprovació per part de l’Administració (tampoc s’han vist modificades les seves facultats).
La impugnació del valor de referència (Notes comuns a l’ISD i l’ITP AJD)
Un cop analitzades aquestes implicacions, ens podríem fer la següent pregunta: què passa si no estem d’acord amb el valor de referència d’un dels nostres immobles? Podríem sol·licitar la seva minoració?
Una de les particularitats principals del valor de referència és que no té un procediment d’impugnació “propi”, és a dir, una vegada publicat el valor de referència d’un immoble concret, no podem impugnar aquest valor si no produeix efectes en una autoliquidació de l’ISD o de l’ITP i AJD.
Així doncs, el mecanisme d’impugnació d’aquest valor de referència únicament es podrà iniciar en el moment que presentem una autoliquidació d’un impost aplicant el propi valor de referència i, a continuació, presentem una sol·licitud de rectificació de l’autoliquidació davant l’Administració competent impugnant el valor en qüestió.
És remarcable el fet que en un primer moment haurem de liquidar l’impost en qüestió i pagar (o avalar) aplicant aquest valor de referència i, a partir d’aquí, iniciar el procediment d’impugnació.
Una vegada presentada la sol·licitud de rectificació, l’Administració es coordinarà amb el Cadastre perquè aquest últim emeti un informe de valoració(*) vinculant per a la pròpia Administració, per acabar resolent sobre la procedència de la impugnació del valor de referència i, per tant, com a conseqüència d’això, de si la rectificació instada pel contribuent és pertinent.
Així doncs, l’Administració emetrà una nova liquidació que serà susceptible d’impugnació en via Econòmic-Administrativa en cas que el contribuent no la consideri ajustada a la realitat.
(*) Com a norma general s’emetrà, per part del Cadastre, aquest informe de valoració però en cas que el Cadastre no pugui emetre aquest informe per qüestions tècniques o manca de dades, l’Administració faria una comprovació de valors amb els seus mitjans propis, tal i com venia fent fins ara.
El valor de referència en seu de l’Impost sobre el Patrimoni
En relació amb l’Impost sobre el Patrimoni, la base imposable dels béns immobles serà el valor més gran entre:
- Valor cadastral
- “Valor determinat” o comprovat per l’Administració
- Valor d’adquisició.
Arribats a aquest punt, ens hem de plantejar si el valor de referència és, en sí mateix un “valor determinat o comprovat” per l’Administració, ja que en aquest cas, si aquest valor fos superior a les altres magnituds, hauríem d’aplicar-lo i actualitzar-lo anualment quan presentem la declaració de l’Impost sobre el Patrimoni. Tot i així, sembla ser que la interpretació que farà l’Administració és que aquest “valor determinat o comprovat”, en relació al valor de referència, només aplicarà a en seu de l’Impost sobre el Patrimoni si efectivament ha estat aplicat amb anterioritat en una autoliquidació o liquidació bé de l’ITP-AJD o bé de l’ISD.
En altres paraules, si no es tracta d’un immoble en el que en el moment de l’adquisició no s’hagi aplicat el nou valor de referència, no haurà d’utilitzar-se aquest valor en seu de l’Impost sobre Patrimoni. En conclusió, a efectes d’aquest impost, no s’actualitza anualment el valor de l’immoble segons el seu valor de referència.