Nova exigència d’informació sobre l’ajornament de pagament a proveïdors derivat de la Llei 18/2022 de Creació i Creixement d’Empreses
El BOE ha publicat la Llei 18/2022, de 28 de setembre, de creació i creixement d’empreses que té per objecte, entre altres, la reducció de la morositat comercial i la millora de l’accés a finançament i que va entrar en vigor el 19 d’octubre de 2022.
La nova normativa contempla nous requeriments de transparència vinculats a l’ajornament dels pagaments a proveïdors.
La nova llei canvia, entre altres normes, la Llei 15/2010, de 5 de juliol, de modificació de la Llei 3/2004, per la que s’estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials i que, entre altres aspectes, regula els terminis de pagament de les relacions comercials entre empreses o entre empreses i l’Administració. En concret, modifica la Disposició addicional tercera la qual establia que les empreses hauran de publicar de manera expressa les informacions sobre els terminis de pagament als seus proveïdors a la memòria de els seus comptes anuals. Després de la publicació de la Llei 18/2022, aquesta Disposició addicional tercera queda redactada de la següent manera:
- Totes les societats mercantils inclouran de manera expressa a la memòria dels seus comptes anuals el seu període mitjà de pagament a proveïdors.
- Les societats mercantils cotitzades publicaran a la seva pàgina web el seu període mitjà de pagament a proveïdors, el volum monetari i el número de factures pagades en un període inferior al màxim establert a la normativa de la morositat i el percentatge que suposa sobre el número total de factures i sobre el total monetari dels pagaments als seus proveïdors. Aquesta informació s’inclourà en la memòria dels seus comptes anuals.
- Les societats mercantils que no siguin cotitzades i no presentin comptes anuals abreujades publicaran el seu període mitjà de pagament a proveïdors, el volum monetari i número de factures pagades en un període inferior al màxim establert en la normativa de morositat i el percentatge que suposa sobre el número total de factures i sobre el total monetari dels pagaments als seus proveïdors a la seva pàgina web, si la tenen. Aquesta informació s’inclourà en la memòria dels seus comptes anuals.
Aquesta nova redacció, per tant, imposa a les societats mercantils cotitzades i a les no cotitzades que no presenten compres anuals abreujades, un requisit addicional: el desglossament en la memòria dels comptes anuals de nova informació, en concret del volum monetari i número de factures pagades en un període inferior al màxim establert a la normativa de morositat, i el percentatge que suposa sobre el número total de factures i sobre el total monetari dels pagaments als seus proveïdors.
Resum de la normativa en vigor fins a la data actual
Amb l’objectiu de donar compliment al mandat expressat a l’apartat d) de la Disposició addicional tercera de la Llei 15/2010, es va publicar la Resolució de 29 de gener de 2016 de l’ICAC, sobre la informació a incorporar a la memòria dels comptes anuals en relació amb el període mitjà de pagament a proveïdors en operacions comercials.
En aquest sentit, la Resolució de l’ICAC inclou les següents definicions:
- A) Període mitjà de pagament a proveïdors: termini que transcorre des de l’entrega dels béns o la prestació dels serveis a càrrec del proveïdor i el pagament material de l’operació.
- B) Proveïdors: creditors comercials inclosos en el passiu corrent del balanç per deutes amb subministradors de béns o serveis. És a dir, als creditors comercials inclosos en el corresponent epígraf del passiu corrent del model de balanç. Per tant, la norma deixa fora del seu àmbit als proveïdors d’immobilitzat o els creditors per operacions d’arrendament financer.
Informació sobre el període mig de pagament a proveïdors obligatòria fins a la data actual
- a) Model Normal i Consolidat: Les societats mercantils inclouran una nota al model normal de la memòria dels seus comptes anuals individuals i en el seu cas, consolidades, amb la següent denominació “Informació sobre el període mitjà de pagament a proveïdors. Disposició addicional tercera «Deure d’informació» de la Llei 15/2010, de 5 de Juliol”. Aquesta informació haurà de subministrar-se en la següent taula:
Exercici N (actual) Dies | Exercici N-1 (exercici anterior) Dies | |
Període mitjà de pagament a proveïdores Rati d’operacions pagades Rati d’operacions pendents de pagament | ||
Euros | Euros | |
Total pagaments realitzats Total pagaments pendents |
Així mateix, se subministrarà qualsevol informació que la societat consideri adequada per aclarir aquelles circumstàncies que, a judici de l’entitat, poguessin distorsionar el resultat obtingut en el càlcul del període mitjà de pagament a proveïdors.
La informació de les comptes consolidades estarà referida als proveïdors del grup, una vegada eliminats els crèdits i dèbits recíprocs de les empreses dependents i, en el seu cas, les empreses multigrup. El quadre només recollirà la informació corresponent a les entitats espanyoles incloses en el conjunt consolidable (només les que es consoliden pel mètode d’integració global o proporcional).
- b) Model abreujat i Model Pyme de comptes anuals: Inclouran una nota amb el següent contingut:
Exercici N (actual) Dies | Exercici N-1 (exercici anterior) Dies | |
Període mitjà de pagament a proveïdores |
No obstant, cal indicar que, a partir d’1 de gener de 2016, les societats mercantils que elaborin la memòria en el model abreujat del Pla General de Comptabilitat, o que optin per l’aplicació del Pla General de Comptabilitat de Petites i Mitjanes Empreses, no estan obligades a incloure la informació sobre el període mitjà de pagament a proveïdors, si bé cal incloure-ho en un document separat del model de memòria abreujat pel seu dipòsit al Registre Mercantil.
Fòrmules de càlcul
Segons la resolució de l’ICAC, les fórmules a aplicar per les que presenten comptes anuals normals, són les següents:
La fórmula a aplicar per les que presenten comptes anuals abreujades i/o pymes, és la següent:
Nova informació obligatòria establerta a la Llei 18/2022
Les societats mercantils cotitzades i les que no presenten comptes anuals abreujades, hauran d’aportar addicionalment la següent informació:
Exercici N (actual) | Exercici N-1 (exercici anterior) | |
Volum monetari de pagament (en euros) en un període inferior al màxim establert en la normativa de morositat | ||
% que suposa sobre el total monetari de pagaments als proveïdors | ||
Número de factures pagades en un període inferior al màxim establert en la normativa de morositat | ||
% sobre el número total de factures pagades a proveïdores |
En relació al període establert per la normativa, cal recordar que la Llei 3/2004 estableix en el seu article 4 que el termini de pagament que ha de complir el deutor, si no hagués fixat una data o termini de pagament al contracte, serà de 30 dies naturals després de la data de recepció de les mercaderies o prestació del servei. Els terminis indicats podran ser ampliats amb pacte entre les parts sense que, en cap cas, es pugui acordar un termini superior a 60 dies naturals. No obstant, per productes d’alimentació frescos i peribles el màxim són 30 dies.
Així mateix, es subministrarà qualsevol informació que la societat consideri adequada per aclarir aquelles circumstàncies que, a jutjar per de l’entitat, poguessin distorsionar el resultat obtingut en el càlcul del període mitjà de pagament a proveïdors, com per exemple, l’establiment de dies de pagament fixos, les factures el pagament del qual es trobi retingut per d’acords amb el proveïdor o per falta d’informació en factura, etcètera.
Conclusió
Com a conseqüència de les modificacions mencionades, les societats que es vegin afectades hauran d’adaptar els seus sistemes d’informació per a desglossar la nova informació requerida per la Llei 18/2022.
Addicionalment, cal recordar que les societats que presenten compte de pèrdues i guanys normal i per tant, memòria normal, han de preparar informe de gestió, i que en l’informe de gestió s’ha d’indicar també el període mig de pagament als seus proveïdors i, en el cas que dit període mig sigui superior al màxim establert en la normativa de morositat, indicar les mesures a aplicar en el següent exercici per a la seva reducció fins a arribar al màxim.