RDL 11/2021 sobre mesures urgents per a la defensa de l’ocupació (prorroga ERTOS 30/09)
En virtut del V Acord Social en Defensa de l’Ocupació assolit entre el Govern, les organitzacions sindicals i patronals, el BOE de 28 de maig de 2021 ha publicat el Reial decret llei 11/2021, de 27 de maig, pel qual s’adopten mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic per fer front a la COVID-19.
Entre les principals mesures que incorpora, destaquem les següents:
Pròrroga dels ERTO per força major vigents fins 30/09 (art 1.1)
Es prorroguen automàticament els ERTO per força major de l’art. 22 del RDL 8/2020, de 17 de març, fins al 30 de setembre de 2021.
Exoneracions per a empreses amb elevada taxa de cobertura per ERTO i reduïda taxa d’activitat (DA 1a):
Les exoneracions es mantenen fins 30 de setembre exclusivament per als sectors indicats en la llista de codis CNAE i la seva cadena de valor. Amb l’objectiu d’incentivar l’activació d’ocupació, en aquesta ocasió s’inclouen unes exoneracions majors per als casos dels treballadors que es reincorporen a l’activitat.
Pròrroga dels ERTO per impediment vigents fins 30/09 (art 1.3)
Els ERTO per impediment en el desenvolupament de l’activitat autoritzats en base al que disposa l’article 2.1 del Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, o en l’article 2.1 del Reial decret llei 2/2021, de 26 de gener, es mantindran vigents en els termes recollits en les corresponents resolucions estimatòries, expresses o per silenci administratiu.
Exoneracions
Són d’aplicació les mesures extraordinàries en matèria de cotització que preveu l’article 2.1 del RDL 30/2020, de 29 de setembre, durant el període de tancament i fins al 30/09/2021.
Pròrroga dels ERTO per limitació vigents fins 30/09 (art 1.4)
Els ERTO per limitació al desenvolupament normalitzat de l’activitat vigents, basats en l’article 2.2 del RDL 30/2020, de 29 de setembre, es prorroguen automàticament fins al 30/09/2021.
Exoneracions
Són d’aplicació les mesures extraordinàries en matèria de cotització que preveu l’article 2.1 del RDL 30/2020, de 29 de setembre, durant el període de tancament i fins al 30/09/2021.
ERTO per impediment o limitacions d’activitat posteriors a 1/06 (art 2)
S’estableix la possibilitat de sol·licitar nous ERTO a partir del 01/06/2021 i fins al 30/09/2021 per a empreses afectades per restriccions i mesures de contenció.
En cas que la situació de l’empresa es veiés modificada, no cal sol·licitar un nou expedient ni fer cap comunicació al SEPE; n’hi haurà prou amb comunicar a l’autoritat laboral i a la representació legal dels treballadors el canvi de situació, la data d’efectes, així com els centres i persones afectades i presentar declaració responsable davant la Tresoreria General de la Seguretat Social.
Exoneracions
ERTO basats en causes ETOP
Pel que fa a aquests ERTO basats en causes vinculades a la COVID-19, es manté la possibilitat de sol·licitar-los fins al 30 de setembre de 2021, en els termes previstos per l’article 3 del Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre .
Així mateix, poden seguir sol·licitant-se pròrrogues dels ERTO ETOP que finalitzin durant la vigència d’aquest Reial-decret llei si s’arriba a acord en el període de consultes; en tot cas, la pròrroga s’ha de comunicar a l’autoritat laboral.
La tramitació d’aquests expedients pot iniciar-se mentre estigui vigent un ERTO per força major; quan el ERTO per causes ETOP s’iniciï després de la finalització d’un ERTO per força major, la data d’efectes d’aquell es retrotreu a la data de finalització d’aquest.
Pròrroga de continguts complementaris (art. 3) i de les mesures de protecció de les persones treballadores (art. 4) del RDL 30/2020
Compromís de salvaguarda l’ocupació
Es mantenen vigents els compromisos de manteniment de l’ocupació de manera que:
- Els compromisos de manteniment de l’ocupació generats en virtut dels beneficis recollits en el RDL 8/2020, en l’art. 6 RDL 24/2020 i RDL 30/2020, continuen vigents en els termes previstos en aquestes normes i pels terminis recollits en aquestes.
- Les empreses que rebin exoneracions en les quotes a la Seguretat Social a partir de 01/06/2021, queden compromeses a un nou període de sis mesos de salvaguarda de l’ocupació, en els mateixos termes que la normativa anterior.
- Si l’empresa estigués afectada per un compromís de manteniment de l’ocupació prèviament adquirit, l’inici del nou període previst es produirà quan aquell hagués acabat.
Pròrroga de la “prohibició d’acomiadar”, protecció dels contractes temporals i altres limitacions
Es manté fins al 30 de setembre de 2021, l’anomenada “prohibició” d’acomiadar: recordem que la força major i les causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció en què s’emparen les mesures de suspensió de contractes i reducció de jornada previstes en els arts. 22 i 23 RDL 8/2020 no es poden entendre com a justificatives de l’extinció del contracte de treball ni de l’acomiadament.
La suspensió dels contractes temporals (inclosos els formatius, de relleu i interinitat) per ERTO suposarà la interrupció del còmput, tant de la durada dels contractes com dels períodes de referència equivalents al període suspès, en cada modalitat, respecte de les persones afectades.
També segueixen en vigor els límits i excepcions en relació amb la realització d’hores extraordinàries, noves contractacions i externalitzacions fins al 30 de setembre de 2021.
Pròrroga de les mesures extraordinàries de protecció per desocupació (art. 4)
Les mesures extraordinàries en matèria de protecció per desocupació són aplicables fins al 30 de setembre de 2021:
- Reconeixement del dret a la prestació encara que no es tingui el període d’ocupació cotitzada mínim necessari.
- Consum de prestacions: no computarà el temps en què es percebi la prestació per atur de nivell contributiu que porti la seva causa immediata de les esmentades circumstàncies extraordinàries, a l’efecte de consumir els períodes màxims de percepció establerts fins al 30/09/2021.
Sense perjudici de l’anterior, no es computaran en cap moment com consumides les prestacions per desocupació obtingudes, durant els ERTOS per aquelles que accedeixin a un nou dret, abans de l’1 de gener de 2022, com a conseqüència de la finalització d’un contracte de durada determinada o d’un acomiadament, individual o col·lectiu, per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, o un acomiadament per qualsevol causa declarat improcedent. - Quantia de la prestació per desocupació: es determinarà aplicant, a la base reguladora de la relació laboral afectada per l’expedient, el percentatge del 70%, sense perjudici de l’aplicació de les quanties màximes i mínimes previstes a l’article 270.3 LGSS.
- Compatibilitat de les prestacions per desocupació amb el treball a temps parcial en determinats supòsits: quan les prestacions per desocupació es compatibilitzin amb la realització d’un treball a temps parcial no afectat per mesures de suspensió, no s’ha de deduir de la quantia de la prestació la part proporcional al temps treballat.
Protecció dels treballadors fixos discontinus (art. 4 i DA 3a)
Es mantenen les mesures de protecció dels treballadors fixos discontinus, incloent la prestació extraordinària prevista en el RDL 30/2020. Recordem que l’esmentada prestació es reserva a treballadors amb aquesta modalitat contractual, així com per a aquells que realitzen treballs fixos i en períodes que es repeteixen en dates certes que hagin estat afectats, durant tot o part de l’últim període teòric d’activitat, per un ERTO per causes COVID-19, quan deixin d’estar afectats per l’expedient a l’arribada de la data en què hagi finalitzat aquest període d’activitat.
Incorporació efectiva i aplicació dels expedients de regulació temporal d’ocupació a les persones amb contracte fix-discontinu o a les que realitzen treballs fixos i periòdics que es repeteixin en dates certes: les empreses han d’incorporar efectivament a les persones amb contracte fix discontinu i a aquelles que realitzen treballs fixos i periòdics que es repeteixin en dates certes durant el període teòric de crida, entès com aquell corresponent a la feina efectiu desenvolupat per cadascuna d’elles entre l’1 de juny i el 30 de setembre de 2019. En el supòsit en què la contractació de la persona treballadora s’hagués produït amb posterioritat al 30 de setembre de 2019, s’ha de prendre com a referència el mateix període teòric de crida corresponent a l’exercici 2020. es mantenen les mesures de protecció dels treballadors fixos discontinus, incloent la prestació extraordinària prevista en el RDL 30/2020.
Límits relacionats amb repartiment de dividends i transparència fiscal
Es prorroguen els límits i previsions relacionats amb el repartiment de dividends i la transparència fiscal per a tots els ERTO autoritzats amb anterioritat o en virtut d’aquest nou Reial decret llei.
Recordem que les societats mercantils o altres persones jurídiques que s’acullin als ERTOS i que utilitzin els recursos públics destinats als mateixos no podran procedir al repartiment de dividends corresponents a l’exercici fiscal en què s’apliquin aquests ERTOS, excepte si abonen prèviament l’import corresponent a l’exoneració aplicada a les quotes de la Seguretat Social o hi han renunciat.
Aquesta limitació no serà d’aplicació per a aquelles entitats que, a data de 29 de febrer de 2020, tinguessin menys de 50 treballadors en situació d’alta a la Seguretat Social.
Pla MECUIDA
Aquest pla, adreçat a persones treballadores per compte aliè que han d’acreditar el deure de cura respecte del cònjuge o parella de fet, així com dels familiars per consanguinitat fins al segon grau de la persona treballadora, contempla mesures de conciliació familiar i laboral vigents fins el 30 de setembre de 2021:
- Adaptació de la jornada
- Reducció de jornada, que pot arribar a la totalitat si la reducció és del 100%.