Limitacions als acomiadaments derivats de l’increment dels costos energètics i la guerra d’Ucraïna
Al BOE del 30 de març s’ha publicat el Reial Decret-llei 6/2022, de 29 de març, de mesures urgents en el marc del Pla Nacional de resposta a las conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna. Aquesta norma, que preveu un extens paquet d’ajudes i mesures que afecten principalment al sector energètic i de subministraments. Així mateix, inclou una única mesura en l’àmbit laboral, sobre la que es realitza una breu regulació, en els següents termes:
“En aquelles empreses beneficiàries de les ajudes directes previstes al present reial decret llei, l’augment dels costos energètics no podrà constituir causa objectiva d’acomiadament fins al 30 de juny del 2022. L’incompliment d’aquesta obligació comportarà el reintegrament de l’ajuda rebuda.
Així mateix, les empreses que s’acullin a les mesures de reducció de jornada o suspensió de contractes regulades a l’article 47 de l’Estatut dels Treballadors per causes relacionades amb la invasió d’Ucraïna i que es beneficiïn de suport públic no podran utilitzar aquestes causes per fer acomiadaments.”
Aquesta mesura entre en vigor el 31 de març de 2022.
Cal apuntar que, com ja va succeir amb la mal anomenada prohibició d’acomiadar que regulava la normativa dictada arrel de la pandèmia del Covid19, la regulació d’aquesta mesura no preveu de forma clara quina seria la qualificació d’acomiadaments que vulnerin aquesta limitació (improcedència i nul·litat), a banda de l’obligació de retornar les ajudes percebudes, per la qual cosa caldrà estar pendents del criteri que acabin aplicant els Jutjats i Tribunals.
Segueix-nos a LinkedIn per estar al dia de totes les novetats: