Reforma Laboral 2022: els punts clau més destacables dels contractes temporals vigents
Mitjançant la Resolució de 3 de febrer de 2022, el Congrés dels Diputats va ordenar la publicació de l’Acord de convalidació del Reial decret llei 32/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reforma laboral, la garantia de l’estabilitat a l’ocupació i la transformació del mercat de treball; com que els canvis més importants en matèria de contractació laboral entren en vigor el dia 30 de març de 2022, aprofitem l’avinentesa per fer un resum de les característiques més destacables dels contractes temporals vigents.
Recordeu que amb la Reforma Laboral es va modificar la Llei d’Infraccions de l’Ordre Social (LISOS) per tal d’elevar l’import de les sancions per ús fraudulent de la contractació temporal, establint multes entre 1.000 i 10.000 euros per cada contracte considerat fraudulent i no per empresa, penalitzant així mateix les empreses que incorrin en una rotació abusiva de contractes temporals.
Desapareixen els eventuals, d’obra o servei, interinitat, en formació i pràctiques
A partir de 30 de març de 2022 ja no es poden concertar nous contractes d’aquestes modalitats.
Quan s’han concertat abans del 31 de desembre de 2021, es mantenen vigents fins a la data de la seva finalització; també els concertats des de l’1/01/2022 i fins a 29 de març de 2022, amb una limitació de la durada dels contractes a 6 mesos pels contractes eventuals i d’obra o servei.
Nous contractes de durada determinada
Per circumstàncies de la producció
- Quan es produeixi un increment ocasional i imprevisible de l’activitat i oscil·lacions, fins i tot de l’activitat normal de l’empresa, que generen un desajust temporal entre l’ocupació estable i la que es requereix (inclou el supòsit de vacances) que no responguin a supòsits que justifiquin el contracte fix discontinu: durada màxima de 6 mesos, ampliables a 12 per Conveni Col·lectiu Sectorial.
- Per atendre situacions ocasionals, previsibles i que tinguin una durada reduïda: durada màxima de 90 dies en l’any natural, amb independència del treballadors que siguin necessaris; aquest 90 dies no es podran utilitzar de forma continuada.
En ambdós casos generen dret a rebre una indemnització de 12 dies de salari per any de servei a la seva finalització.
Encadenament de contractes temporals: adquiriran la condició de fixes si en un període de 24 mesos han estat contractats durant un termini superior a 18 mesos, amb o sense solució de continuïtat, per al mateix o diferent lloc de treball amb la mateixa empresa o grup d’empreses, mitjançant 2 o més contractes per circumstàncies de la producció, directament o a través d’ETT.
Increment en la cotització (art. 151 LGSS): import de 26 euros per contracte temporal de durada inferior a 30 dies a liquidar en les cotitzacions quan el treballador es doni de baixa.
Per substitució de persona treballadora
- Amb dret de reserva del lloc de treball: la prestació es podrà iniciar 15 dies abans que es produeixi l’absència.
- Per completar la jornada reduïda per causes legalment establertes.
- Per la cobertura temporal d’un lloc de treball durant el procés de selecció: durada màxima de 3 mesos, superada aquesta durada no es pot celebrar un nou contracte.
Nous contractes formatius
Contracte de formació en alternança
- Objecte: compatibilitzar l’activitat laboral retribuïda amb els processos formatius corresponents en l’àmbit de la formació professional, els estudis universitaris o el catàleg d’especialitats formatives del Sistema Nacional d’Ocupació.
- Durada del contracte: la prevista al corresponent pla o programa formatiu (mínim de 3 mesos i màxim de 2 anys). Podrà desenvolupar-se a l’empara d’un sol contracte de forma no continuada, al llarg de diversos períodes anuals coincidents amb els estudis (d’estar previst al pla o programa formatiu). Podrà prorrogar-se fins a l’obtenció del títol, certificat, acreditació o diploma sense superar la durada màxima de 2 anys.
- Requisits de la persona treballadora: es podrà celebrar amb persones que no tinguin la qualificació professional reconeguda per concertar un contracte formatiu per a l’obtenció de pràctica professional.
- Període de prova: no es pot establir.
- Activitat laboral: directament relacionada amb les activitats formatives.
- Temps de treball efectiu: no pot ser superior al 65%, durant el primer any, o al 85%, durant el segon.
- Formació teòrica: pendent de desenvolupament reglamentari.
- Limitacions: persones de fins a 30 anys en cas que el contracte es subscrigui en el marc de certificats de professionalitat de nivell 1 i 2, i programes de formació en alternança d’ocupació-formació. Amb caràcter general només es pot subscriure un contracte de formació en alternança per cada cicle formatiu. No podran fer hores complementàries ni extraordinàries; tampoc no podran realitzar treballs nocturns ni treball a torns.
- Retribució: l’establerta per a aquests contractes al Conveni col·lectiu d’aplicació; si no hi ha previsió, no podrà ser inferior al 60% el 1er. any ni al 65% el 2on., respecte de la fixada en conveni per al grup professional i nivell retributiu corresponent a les funcions exercides. En cap cas la retribució no podrà ser inferior al SMI en proporció al temps de treball efectiu.
- Tutor: un tutor designat pel centre de formació i una altra designat per l’empresa.
- Indemnització: no genera dret a rebre indemnització a la seva finalització.
Contracte formatiu per a l’obtenció de la pràctica professional
- Objecte: habilitar per a l’exercici de l’activitat laboral.
- Durada del contracte: no pot ser inferior a 6 mesos ni superior a 1 any; dins d’aquests límits, els convenis col·lectius podran determinar-ne la durada.
- Requisits de la persona treballadora: estar en possessió d’un títol universitari, de grau mitjà o superior, especialista, màster professional o certificat del sistema de formació professional així com amb els que posseeixin un títol equivalent de ensenyaments artístics o esportius del sistema educatiu, que habilitin o capacitin per a l’exercici de l’activitat laboral.
- Limitacions: s’ha de concertar dins dels 3 anys següents a la finalització dels estudis (5 anys si es concerta amb una persona amb discapacitat). No podrà subscriure’s amb qui ja hagi obtingut experiència professional o realitzat activitat formativa a la mateixa activitat dins de l’empresa per un temps superior a 3 mesos. Cap persona podrà ser contractada a la mateixa o diferent empresa per temps superior als màxims previstos en virtut de la mateixa titulació o certificat professional. No podran fer hores extraordinàries, llevat del supòsit previst a l’article 35.3 de l’ET.
- Període de prova: 1 mes, llevat del que disposi el Conveni col·lectiu.
- Activitat laboral: haurà de permetre obtenir la pràctica professional adequada al nivell d’estudis o de formació objecte del contracte. L’empresa elaborarà el pla formatiu individual i assignarà tutor/a per al seguiment del pla.
- Formació teòrica: s’establirà reglamentàriament.
- Retribució: la fixada en el Conveni col·lectiu aplicable a l’empresa per a aquests contractes; si no n’hi ha, la del grup professional i nivell retributiu corresponent a les funcions exercides. En cap cas la retribució no podrà ser inferior a la retribució mínima establerta per al contracte per a la formació en alternança ni al SMI.
- Indemnització: no genera dret a rebre indemnització a la seva finalització.
- Altres especificacions: a la finalització, el treballador tindrà dret a la certificació del contingut de la pràctica realitzada.
Contractes fixos discontinus
Es potencia el contracte fix discontinu per a:
- Treballs de caràcter estacional o vinculats a activitats productives de temporada, o per al desenvolupament d’aquells de prestació intermitent que tinguin períodes d’execució certs, determinats o indeterminats.
- Activitats realitzades a l’empara de contractes mercantils o administratives: els períodes d’inactivitat només es produiran com a terminis d’espera de recol·locació entre subcontractacions amb un termini màxim d’inactivitat de 3 mesos, llevat de previsió en el Conveni.
- Amb empreses de treball temporal, per ser cedida en els termes previstos a l’article 10.3 la Llei 14/1994, d’1 de juny, per la qual es regulen les empreses de treball temporal.
Les persones treballadores subjectes a aquest tipus de contractes hauran de rebre formació per part de l’empresa durant els períodes d’inactivitat i hauran de ser informades sobre les vacants de llocs de treball fixes ordinàries que es produeixin.
Haurà de reflectir al contracte la durada del període d’activitat, la jornada i la seva distribució horària.
L’antiguitat es calcula considerant tota la durada de la relació laboral (no el temps de serveis efectius).
Segueix-nos a LinkedIn per estar al dia de totes les novetats: