La importància d’una bona planificació estratègica empresarial
Les empreses s’han d’adaptar constantment a les noves tendències del seu sector, és per aquesta raó que és molt important que tinguin una gran capacitat d’adaptació per poder assolir els seus objectius de negoci a curt i a llarg termini. El pla estratègic empresarial és clau perquè les empreses tinguin aquesta capacitat d’adaptació.
Quina informació rellevant conté un pla estratègic?
En el pla estratègic es defineixen els principals objectius empresarials i també quina serà l’estratègia per aconseguir-los a través de la coordinació del treball.
La informació rellevant es podria classificar en els següents punts:
- Desenvolupar la visió i la missió.
- Construir una autoavaluació.
- Determinar els recursos i capacitats que es requereixen.
- Desenvolupar estratègies, polítiques i plans d’acció.
Seguiment del progrés.
En definitiva, el pla estratègic és un document que proporciona un resum dels objectius, estratègies i plans de l’empresa per assolir tots els seus objectius.
Les etapes d’un pla estratègic poden variar segons l’etapa en la qual es trobi l’empresa. Algunes empreses poden no tenir cap etapa formal i simplement utilitzaran la seva estratègia per informar les seves activitats diàries. Altres empreses poden tenir múltiples etapes amb diferents tipus d’estratègies per cada etapa.
Quins són els beneficis d’una correcta planificació estratègica?
La planificació, sigui a curt o mitjà-llarg termini, té múltiples beneficis per a les organitzacions, això és gràcies al fet que permet:
- Se centra en les àrees crítiques per assolir els objectius amb èxit.
- Minimitza els riscos.
- Optimitza l’ús dels recursos.
- Millora la flexibilitat.
- Redueix les repeticions/redundàncies.
- Estableix prioritats de negoci.
- Marca les directrius generals.
Però no només aporta beneficis a l’organització en general, sinó que també ajuda a la direcció:
- Adquireixen més experiència en el negoci.
- Millora la imatge corporativa i la percepció del client.
- Guanya credibilitat i col·laboració dels gerents i caps de projecte per saber cap a on van.
- Estableix l’estratègia global per poder-hi lligar: l’estratègia tecnològica, l’estratègia d’informació i els plans de negoci.
Procés de la planificació estratègica
Per tal de dur a terme la planificació estratègica és important realitzar en primer lloc una anàlisi intern amb la finalitat de saber quina és la situació actual de l’empresa. L’eina més utilitzada en aquest cas és l’anàlisi DAFO, el qual analitza les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats de l’organització.
A continuació, l’empresa ha de representar la seva identitat mitjançant la missió, visió i valors. Aquests tres conceptes han de ser fàcilment reconeguts tant pel públic objectiu com pels membres de l’entitat.
En el tercer pas, l’empresa ha d’establir les fites on vol arribar i quins seran els valors o dades que indicaran el seu èxit, ja que tot seguit s’haurà de determinar la planificació d’aquelles accions que es duran a terme.
Finalment, durant la planificació estratègica, l’organització haurà de fixar els mecanismes d’anàlisis de dades que es recolliran diàriament i les reunions on es debatran els resultats.
En conclusió, es recomana que tota empresa, independentment de les seves dimensions i capacitats, compti amb un pla estratègic per tal de ser capaç d’anticipar-se als canvis del mercat, evitar situacions de crisi i perdurar en el temps.
A Vilar Riba t’ajudem a definir el futur de la teva organització
Des de la nostra àrea de consultoria col·laborem amb les empreses en la millora dels resultats des de la definició estratègica fins a la millora operativa, la transformació digital i l’optimització econòmica.
Sabem que tota organització requereix tenir definida quina és la seva estratègia i saber com crear una posició que la diferenciï de la resta, que ofereixi quelcom valorat pels seus clients i que ho pugui fer sostenible en recursos i temps.
A Vilar Riba oferim una àmplia diversitat de serveis: reflexió estratègica, implantació de plans estratègics, plans de negoci, assessorament directiu o participació en consells i comitès directius.