Mesures urgents per l’ampliació de drets dels pensionistes
El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha assolit un acord amb els sindicats més representatius, del qual s’ha despenjat la patronal, per procedir a implementar el segon paquet modificatiu del sistema de pensions; aquest acord ha estat ratificat per un Consell de Ministres extraordinari, aprovant-se, d’aquesta manera, el Reial Decret Llei 2/2023 de 16 de març, de mesures urgents per a l’ampliació de drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l’establiment d’un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions.
Des de Vilar Riba Aprofitem l’avinentesa per fer un resum dels aspectes més rellevants d’aquesta reforma:
Increment de les bases màximes de cotització
L’objectiu principal d’aquesta reforma és augmentar els ingressos que rep el sistema perquè sigui sostenible; amb aquest objectiu, entre 2024 i 2050 s’incrementaran les bases màximes de cotització afegint, al percentatge anual de l’IPC, una quantia fixa d’1,20%. Amb aquesta fórmula es preveu que les bases màximes s’incrementin un 38% fins a l’any 2050.
Com a contraprestació, les pensions màximes es revaloritzaran, anualment, d’acord amb la inflació, més un increment addicional de 0,0115 punts acumulatius cada any, fins a arribar al 2050.
Quota de solidaritat per a les rendes/salaris més alts
S’estableix una quota de solidaritat pel salaris que actualment no cotitzen íntegrament ja que superen la base màxima de cotització; aquesta quota serà de l’1% el 2025 aplicable únicament a la part del salari que no cotitzi pel fet de trobar-se per sobre de la base màxima i s’anirà incrementant 0,25% a l’any fins a arribar al 6% el 2045.
Increment progressiu del Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI)
El MEI actualment vigent des de gener de 2023 (0,6%: 0,5% a càrrec de l’empresa i 0,1% a càrrec de la persona treballadora) s’incrementarà el 0,10% cada any fins arribar a l’1,2% a 2030.
Increment de les pensions mínimes i no contributives
Amb aquest augment dels ingressos, la Seguretat Social espera assolir millores en les pensions mínimes; es pretén que les quanties d’aquestes pensions convergeixin amb el 60% de la renda mitjana nacional.
A més de les pensions mínimes, el Govern també projecta un increment de les pensions no contributives amb aquesta reforma; creixerien fins a assolir el 2027 el 75% del llindar de la pobresa calculat per a una llar unipersonal.
Llacunes de cotització
Es un sistema que cobreix els períodes en què els treballadors aporten menys al sistema per pauses en la seva trajectòria laboral; amb aquesta reforma es pretén reforçar aquest concepte.
D’aquesta manera es manté que els buits de cotització es compensin amb el 100% de la base mínima els primers 48 mesos (quatre anys), i amb el 50% de la base mínima a partir del mes 49, afegint per a les dones treballadores per compte aliena el 100% de la base mínima entre el mes 49 i el 60 (fins al cinquè any) i el 80% de la base mínima entre el mes 61 i el 84 (del cinquè al setè any).
Model de còmput dual de la base reguladora de la pensió per als propers 20 anys
El període per calcular la quantia de la pensió s’ha modificat donant la possibilitat al pensionista d’escollir entre:
- Període de càlcul de 29 anys, excloent els 24 mesos (2 anys) de pitjor cotització: aquesta possibilitat es desplegarà progressivament durant 12 anys a partir del 2026.
- Aplicar el sistema actual de 25 anys.