Breu repàs a les mesures laborals que ens ha deixat el 2023
Començat l’exercici 2024, fem un breu repàs al 2023 referent a les mesures en l’odre laboral i social que poden ser d’interès per a les empreses.
Destaquem especialment la nova pròrroga de la jubilació parcial amb contracte de relleu per a la indústria manufacturera fins al proper 31 de desembre de 2024.
Reial decret llei 7/2023*
(*El ple del Congrés dels Diputats en la sessió del 10 de gener de 2023 no va convalidar el RD-llei 7/2023, per tant a dia d’avui les mesures que contempla no estan en vigor, a l’espera que el Govern les promulgui novament).
Aquest RDL, pel qual s’adopten mesures urgents per completar la transposició de la Directiva (UE) 2019/1158, del Parlament Europeu i del Consell, de 20 de juny de 2019, introdueix una sèrie de novetats en matèria laboral i de Seguretat Social, entre les quals destaquem les següents:
- Acumulació per lactància: es modifica l’article 37.4 de l’Estatut dels Treballadors, suprimint la remissió als termes previstos a la negociació col·lectiva o l’acord amb l’empresa; es a dir, la possibilitat d’acumular la lactància ja no està condicionada.
No obstant, el legislador no ha concretat quina és la durada del permís per lactància acumulada; davant l’absència de regulació legal, resulten d’utilitat els criteris jurisprudencials:
- L’acumulable és l’absència d’una hora i no la reducció de mitja hora;
- El seu resultat ha de quedar referit a dies laborables i no a dies naturals;
- La fórmula per quantificar els dies laborables acumulats de permís és la de dividir el nombre total de dies laborables que resten fins a la data en què el menor compleix els nou mesos per les hores de treball que es corresponen amb la jornada de la persona treballadora.
A partir de l’entrada en vigor de la reforma (21/12/2023), el Conveni col·lectiu no podrà fixar la durada del permís per lactància acumulada llevat que la regulació convencional representi una millora del període que es derivaria de l’aplicació de l’anteriorment exposat.
- Prioritat aplicativa dels convenis col·lectius autonòmics: es modifiquen els apartats 3 i 4 de l’article 84 ET. Així, en l’àmbit d’una comunitat autònoma, els sindicats i les associacions empresarials podran negociar convenis col·lectius i acords interprofessionals a la comunitat autònoma que tindran prioritat aplicativa sobre qualsevol altre conveni sectorial o acord d’àmbit estatal.
Es consideraran matèries no negociables a l’àmbit d’una CCAA el període de prova, les modalitats de contractació, la classificació professional, la jornada màxima anual de treball, el règim disciplinari, les normes mínimes en matèria de prevenció de riscos laborals i la mobilitat geogràfica.
Reial decret llei 8/2023
El RDL 8/2023, publicat el 28/12/2023, estableix diverses mesures socials, alhora que prorroga les mesures vigents des del 2022 i el 2023 destinades a mantenir l’escut social i protegir les famílies, les persones treballadores, els pensionistes i els col·lectius més vulnerables.
Les mesures laborals i de seguretat social entraran en vigor l’1 de gener de 2024.
- Jubilació parcial i contracte de relleu
Es pròrroga la regulació actual de la jubilació parcial amb contracte de relleu per a la indústria manufacturera fins al proper 31 de desembre de 2024.
- Revalorització de les pensions d’acord amb l’IPC
Fins que s’aprovin els LPGE per al 2024, es regula de forma provisional la revalalorització de les pensions; l’increment serà del 3,80% amb caràcter general per a les pensions del sistema de Seguretat Social i de Classes Passives de l’Estat.
- Cotització de les pràctiques formatives o pràctiques acadèmiques externes
S’estableix per al 2024 la cotització en el sistema de Seguretat Social dels alumnes que realitzin pràctiques formatives o pràctiques acadèmiques externes incloses en programes de formació, comprenent les realitzades per alumnes d’Ensenyaments Artístics Superiors, ensenyaments artístics professionals i ensenyaments esportius del sistema educatiu.
S’exclou d’aquesta cotització a “les persones que durant la realització de les pràctiques (..) figurin en alta en qualsevol dels règims del sistema de Seguretat Social per l’acompliment d’ una altra activitat, en situació assimilada a la d’alta amb obligació de cotitzar, o durant la qual el període tingui la consideració de cotitzat a efectes de prestacions, o tinguin la condició de pensionistes de jubilació o d’incapacitat permanent de la Seguretat Social”.
Es regula l’aplicació de la DA 52 LGSS, en matèria de pràctiques formatives, establint que:
- A les pràctiques formatives iniciades i no concloses abans del dia 1 de gener de 2024, els resultarà d’aplicació el règim jurídic previst des de l’esmentada data.
- S’estableix un termini excepcional, que finalitzarà el dia 31 de març de 2024, per comunicar a la TGSS les altes i les baixes a la Seguretat Social corresponents a l’inici o finalització de les pràctiques formatives no remunerades a què es refereix l’esmentada DA 52 LGSS que tinguin lloc en el període comprès entre l’1 de gener i el 20 de març de 2024.
- Salari Mínim Interprofessional
Es prorroga el Salari Mínim Interprofessional vigent en l’actualitat 36 euros/dia o 1.080 euros/mes (RD 99/2023, 14 feb.) fins que la Taula de Diàleg Social arribi a un acord per incrementar-lo i aquest es publiqui. S’han publicat informacions sobre el pacte de Govern i Sindicats per augmentar-lo un 5%, i establir-lo en 1.134 euros/mes per l’any 2024, la seva aplicació està pendent de publicació al BOE.
- Mecanisme d’Equitat Intergeneracional
Es determina la cotització corresponent al MEI pel 2024, conforme a l’article 122.14 de la Llei 31/2022, de 23 de desembre, quedant en 0,70% -el 0,58% a càrrec de l’empresa i el 0,12% a càrrec de la persona treballadora- (disp. trans. 9a RDL 8/2023). S’incrementa, així, un 0,10% respecte a l’any 2023.
- Personal investigador
Es suprimeix el requisit d’exigir que les persones contractades siguin demandants d’ocupació en situació d’atur, per aplicar els incentius per a la contractació de personal investigador.