Ordre que desenvolupa les normes legals de cotització a la Seguretat Social 2024
L’Ordre PJC/28182024, publicada en el BOE de 28 de març, actualitza les bases mínimes de cotització a la Seguretat Social fins a 1.323 euros mensuals, un increment de 63 euros amb efectes retroactiu des de l’1 de gener d’aquest any i que s’ha produït d’acord amb la darrera pujada del SMI aprovada al febrer.
Els aspectes mes destacats son els següents:
• Actualització dels límits mínims de la base de cotització a la Seguretat Social en cadascun dels seus règims d’acord amb el salari mínim de 1.134 euros mensuals aprovat per a aquest 2024.
• Actualització de la cotització a la Seguretat Social dels contractes formatius i les pràctiques formatives o acadèmiques externes.
• Increment de la cotització addicional dels contractes de durada determinada inferior a 30 dies.
• Revisió dels trams de cotització dels treballadors de la llar famíliar.
RÈGIM GENERAL
1. Topalls màxims i mínims de les bases de cotització
- Topall mínim AT i MP: 1.323,00 euros mensuals o 44,10 euros diaris (+ 5,00%)
- Bases de cotització en els contractes a temps complert: es modifiquen les bases mínimes
2. Supòsits especials de cotització:
- Increment en la quota empresarial per contingències comunes en els contractes temporals de curta durada: els contractes de durada determinada inferior a 30 dies tindran una cotització addicional de 31,22 euros a càrrec de l’empresari a la finalització del mateix, a excepció dels contractes per substitució.
- Contractes formatius (formació i per a la formació en alternança):
- Quota per contingències comunes; quan no superi la base mínima mensual de cotització, s’aplicarà una quota única mensual de 64,30 euros per contingències comunes (53,61 euros a càrrec de l’empresa i 10,69 euros a càrrec del treballador);
- Quota per contingències professionals: 7,38 euros a càrrec de l’empresa;
- FOGASA: quota mensual de 4,07 euros a càrrec de l’empresa;
- FP: la quota puja a 2,26 euros (2,00 euros a càrrec de l’empresa i 0,26 euros a càrrec del treballador).
- Pràctiques formatives o acadèmiques externes: la cotització per les pràctiques formatives remunerades (DA 52 LGSS) s’efectua aplicant les regles de cotització corresponents als contractes formatius en alternança, a excepció de les regles que per a aquests contractes preveu l’ordinal 2 de l’apartat 1 de la DA. 43 LGSS, i amb exclusió de les quotes corresponents a Atur, FOGASA i FP. Aquesta cotització s’aplica també a les pràctiques fetes d’acord amb el RD 1493/2011 (participants en programes de formació) i el RD 1543/2011 (pràctiques no laborals en empreses).
Pel que fa a les pràctiques formatives no remunerades, la cotització consistirà en una quota empresarial (per cada dia de pràctiques), de 2,67 euros per contingències comunes (exclosa la prestació d’incapacitat temporal), i de 0,33 euros (0,17 per incapacitat temporal i 0,16 per incapacitat permanent i mort i supervivència). Com a límit, no es podrà superar la quota màxima mensual de 60,76 euros per a contingències comunes i de 7,38 euros per a contingències professionals.
Durant el 2024, per a ambdós casos de pràctiques els serà aplicable una reducció del 95% (DA 52a.5.b LGSS), a les quotes per contingències comunes, sense que els sigui aplicable altres beneficis en la cotització diferents.
S’exclou expressament l’aplicació del MEI a la cotització per aquestes pràctiques formatives (art. 45.5).
A més de l’actualització de les xifres, el Govern estableix que en el cas de les pràctiques formatives remunerades i no remunerades, l’entitat, l’organisme, l’empresa o la institució que assumeixi la condició d’empresari haurà de sol·licitar, en qualsevol cas, l’alta i la baixa i comunicar el nombre de dies de pràctiques realitzades.
Sistema especial per a treballadors/es de la llar familiar
Bases de cotització: a partir d’1 de gener de 2024, les bases de cotització per contingències comunes seran les determinades en l’escala següent, en funció de la retribució percebuda:
Ingrés de les diferències de cotització (DT 1ª)
Les diferències de cotització practicades a través del sistema de liquidació directa que a partir del 01/02/2024 s’hagin efectuat podran ser ingressades sense recàrrec fins a l’últim dia del mes següent a aquell en què la TGSS comuniqui l’actualització de les liquidacions de quotes afectades.
Les diferències de cotització que s’haguessin pogut produir per l’aplicació del que disposa aquesta ordre respecte de les cotitzacions practicades a través del sistema d’autoliquidació que s’hagin efectuat a partir de l’01/01/2024 podran ser ingressades sense recàrrec en el termini que finalitzarà el darrer dia del segon mes següent al de la publicació d’aquesta ordre.
Podeu accedir al contingut complet de l’Ordre aquí.