Acumulació del permís de lactància i prioritat d’aplicació dels convenis col·lectius autonòmics
El BOE d’avui recull el Reial Decret Llei 2/2024, de 21 de maig, que inclou diverses mesures socials, dedicant bona part del seu contingut al subsidi d’atur. En la present nota, més enllà de les reformes en matèria prestacional, ens centrem en resumir les modificacions que tenen afectació directa en el funcionament de les empreses, com són les següents:
- S’estableix legalment l’acumulació del permís de lactància.
- Es preveu la prioritat aplicativa dels Convenis col·lectius autonòmics, sempre que la seva regulació esdevingui més favorable per les persones treballadores.
Acumulació del permís de lactància
La nova norma recull la modificació de l’article 37.4 de l’Estatut dels Treballadors, que regula el permís de lactància.
Les persones treballadores tenen dret a una hora d’absència fins que el menor compleixi nou mesos. Fins ara, la norma permetia substituir aquest dret per una reducció de jornada de mitja hora o acumular-lo en jornades completes, però l’acumulació només era factible sempre que aquesta possibilitat estigués inclosa expressament en el conveni col·lectiu o l’acord amb l’empresa. En cas contrari, no era possible procedir a l’acumulació.
Amb la present modificació es converteix l’acumulació del permís de lactància en jornades completes en un dret de totes les persones treballadores, independentment del que s’estableixi cada conveni.
Prioritat dels convenis autonòmics
Els convenis col·lectius i acords professionals autonòmics, s’aplicaran prioritàriament sempre que siguin més favorables a les persones treballadores, sense contemplar cap altre requisit addicional per fer efectiva aquesta prioritat d’aplicació, d’acord amb la modificació que s’ha aprovat de l’article 84 de l’Estatut dels treballadors.
Així mateix, es manté que aquests convenis i acords autonòmics no poden modificar àmbits com les classificacions professionals o les jornades màximes anuals, entre d’altres matèries.