Veri*factu: s’aprova definitivament la data en què serà obligatòria l’adaptació dels programes de facturació a la nova normativa
14 abril 2025 · Vilar Riba

El que es coneix comunament com “Veri*factu” és una normativa que obliga a determinats contribuents a adaptar els seus sistemes de facturació. A la pràctica això es tradueix en la necessària utilització de programes de facturació que garanteixin, entre moltes altres qüestions, l'autenticitat dels registres de facturació així com la seva verificació immediata per part d’Hisenda.
Com s’han d’adaptar els programes de facturació?
Els sistemes i programes de facturació han de garantir la integritat, la conservació, l’accessibilitat, la llegibilitat, la traçabilitat i la inalterabilitat dels registres de facturació. Per tant, no poden existir omissions o alteracions de les quals no quedi una anotació i registre al mateix programa.
Dins dels sistemes de facturació el contribuent podrà optar per qualsevol d’aquests dos models:
- Remetre els registres immediatament a l’Agència Tributària de forma automàtica, instantània i continuada (aquest realment és el sistema qualificat per la norma com Sistema Veri*factu).
- No remetre els registres, tan sols fer-ho a requeriment de l’Agència Tributària, però garantint la capacitat exigida de remissió (Sistema No Veri*factu).
Els productors i distribuïdors de software hauran de certificar, mitjançant una declaració responsable, que els seus productes comercialitzats estan adaptats i compleixen amb la normativa imposada als sistemes informàtics de facturació.
Entrada en vigor
Finalment, el Reial Decret 254/2025, d’1 d’abril, ha aprovat les següents dates d’entrada en vigor d’aquesta obligació per als usuaris de software de facturació:
- 1 de gener de 2026: Data límit per als contribuents de l’Impost sobre Societats (IS) per adaptar els seus sistemes de facturació.
- 1 de juliol de 2026: Per a la resta d’afectats, incloent-hi els contribuents de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), l’Impost sobre la Renda de no Residents (IRNR) i les entitats en règim d’atribució de rendes (entre elles, les comunitats de béns).
Com queden finalment les empreses acollides al SII?
Una de les qüestions que més dubtes havia generat darrerament sobre aquesta necessària adaptació dels sistemes informàtics de facturació era com es veien afectades les empreses que presenten els seus llibres registres d’IVA a través de la seu electrònica de l’Agència Tributària (el conegut com a Subministrament Immediat d’Informació -SII-). Recordem que, amb caràcter general, els acollits al SII quedaven dispensats d’adaptar els seus sistemes de facturació a aquesta nova normativa. Ara bé, el dubte sorgia quan aquells emetien factures a nom dels seus proveïdors o tercers i aquests darrers no estaven acollits al SII.
Finalment, s’ha aprovat l’exclusió en l’aplicació de la nova normativa als acollits al SII i, per tant, aquests no hauran d’adaptar els seus programes de facturació en cap cas, tot i que emetin factures a nom de proveïdors o tercers.
Calendari per adaptar els sistemes informàtics de facturació
Per tant, amb aquesta darrera modificació normativa, el calendari d’adaptació obligatòria queda com segueix:

Què ha de fer la teva empresa?
- Revisar els sistemes de facturació: Comprova si els programes actuals compleixen amb la nova normativa.
- Coordinar-se amb els proveïdors de programari: Si és necessari, treballa amb els desenvolupadors de programari per realitzar les actualitzacions.
- Formar el personal: És essencial formar els empleats encarregats de la facturació en els canvis que comportarà aquesta nova obligació.
- Planificar la transició: Estableix un calendari d’adaptació i garanteix que el canvi no afecti l’operativa diària.