El nou Reglament d’Exempció per Categories per Acords Verticals (RECAV): necessitat de revisar i adaptar els contractes de distribució
En data 10 de maig de 2022, la Comissió Europea va publicar el nou Reglament 2022/720 (RECAV) que actualitza la normativa en matèria d’acords verticals, amb l’objectiu d’adaptar la regulació del dret de la competència als nous reptes que presenta el mercat actual i l’auge del comerç digital.
A continuació exposem les principals característiques d’aquesta nova regulació, així com la necessitat de les empreses de revisar els acords de distribució i subministrament que tinguin subscrits amb l’objectiu d’adequar-los a la mateixa:
Què és un acord vertical? Es tracta d’un acord o pràctica concertada entre dues o més empreses que operen en diferents nivells del procediment productiu i per tant no són competidores entre si, sinó que són complementàries, perquè actuen a nivells diferents de la cadena de producció o distribució. Són acords que es refereixen a les condicions en què aquestes empreses poden comprar, vendre o revendre determinats productes o serveis. Per tant afecten els contractes entre productors i distribuïdors i s’inclouen, entre d’altres, els contractes de distribució, de subministrament, contractes amb proveïdors, maquil·les i fabricació.
Quina era la situació fins ara? El Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) prohibeix els acords entre empreses, decisions d’associacions d’empreses de la Unió Europea o pràctiques que poden impedir, restringir o falsejar la competència.
Per tant, la regla general és que la gran majoria dels acords d’aquest tipus estan prohibits o restringits, però com això faria impossible el funcionaments dels mercats, aquesta “prohibició general” té excepcions i aquestes excepcions venien regulades, fins ara, al Reglament de la Comissió Europea 330/2010, que establia que els acords verticals es troben exempts de la prohibició establerta a l’article 101 TFUE, sempre que compleixin determinades condicions.
Ara, el nou Reglament (RECAV) , modifica i actualitza aquesta exempció, amb motiu de l’evolució dels mercats i l’auge del comerç digital, tal i com exposem a continuació.
Novetats introduïdes pel RECAV
El nou RECAV eximeix de la prohibició establerta a l’article 101 TFUE als acords verticals en els que el proveïdor i el distribuïdor no superin el 30% de la quota de mercat en els seus respectius mercats, sempre que no suposin una restricció especialment greu per a la competència. Així mateix, segueix mantenint prohibicions que ja trobàvem a l’anterior regulació, com per exemple, la imposició dels preus al distribuïdor i la restricció del territori del distribuïdor.
En quant a novetats, destaquem, entre d’altres, que el RECAV prohibeix o limita algunes pràctiques que actualment són molt comuns i que segurament afectaran als contractes que vostès tenen vigents actualment o que tenen pensat signar properament, com ara:
- No es pot impedir al distribuïdor l’ús efectiu dels seus propis mitjans d’internet per vendre els béns o serveis (com ara la seva pàgina web o canals de venda on-line propis), si bé sí se li pot restringir dins d’un ordre, fer venda on-line amb mitjans aliens.
- Es limita la durada de les clàusules de no competència del distribuïdor.
- Es limita el número de distribuïdors que es poden nomenar per zona geogràfica o grup de clients.
… i això és una petita mostra de les novetats.
Període per adaptar els seus contractes al RECAV
Els contractes ja signats i actualment vigents es poden adaptar a la nova regulació fins el 31 de maig de 2023. Si no s’adapten, totes aquelles clàusules que contravinguin el que disposa el RECAV seran nul·les de ple dret, i per tant es consideraran com si no estiguessin escrites al contracte i no es podran aplicar i, si s’apliquen, aquesta aplicació serà il.legal amb les conseqüències que això podria comportar en cas de conflicte.
Els contractes nous que es vulguin fer ja han d’estar adaptats a la nova normativa.
Des de Vilar Riba els recomanem efectuar una revisió dels contractes de distribució, de subministrament, amb proveïdors, maquil·les i fabricació, etc… per verificar si compleixen amb la nova normativa, adaptar-los si és el cas i conèixer les conseqüències de les clàusules que ja no es poden aplicar tal com es van preveure en el seu dia. També els recomanem que si tenen pensat fer contractes nous no confiïn cegament en els contractes que han utilitzat fins ara, perquè podria molt bé ser que alguna clàusula ja no compleixi amb la normativa vigent.
El nostre departament jurídic compte amb una amplia experiència en dret contractual, tant nacional i internacional, i es troba a la vostra disposició per prestar-vos l’assessorament necessari.