Crear la cultura adecuada i mentalitat per impulsar el canvi

Avui recuperem l’article de Richard Collins publicat a la revista mensual GGI Insider, del Geneva Group International, l’aliança global de firmes professionals independents de les quals Vilar Riba és membre.

Definir clarament la nova cultura socialment responsable

El més important és definir clarament la nova cultura, explicant detalladament els seus objectius, valors i atributs, així com el comportament que formarà part d’aquesta nova cultura. T’has d’assegurar que els valors que es defineixin estiguin escrits i que reflecteixin l’esperit real de l’organització. Els quatre pilars: medi ambient, lloc de treball, comunitat i filantropia, proporcionen el marc perfecte per establir els teus compromisos.

La motivació per fer aquest canvi s’ha de trobar en el fet que les cultures ètiques sòlides són bones per a les empreses i cada vegada hi ha més proves que així ho evidencien, com per exemple en el fet demostrable que és un poderós impulsor pel compromís i la retenció dels treballadors i l’atracció de nou talent. Un fort sentit de propòsit col·lectiu dins de la teva empresa impulsarà la satisfacció dels treballadors i, alhora, els clients valoren el propòsit i específicament busquen negocis que tinguin com a objectiu marcar la diferència.

Comunica, comunica, comunica

Transmet els nous valors i la nova cultura entre totes les persones que formen part de l’organització a través de la formació. Comunica de manera clara i concisa la nova visió de la cultura empresarial i els canvis que s’han incorporat. És important que ho facis en diferents ocasions, ja que cada vegada que parlis d’aquests nous valors i objectius algun membre de l’equip ho escoltarà i ho entendrà per primera vegada.

Sigues un exemple brillant

És important recordar que un canvi en la cultura empresarial no es fa d’un dia per l’altre,sinó que són les persones que l’integren les que el faran possible. Els líders de les empreses són els responsables principals d’impulsar aquest nou canvi, per tant, com a líder, has de saber reflectir la nova cultura en les teves accions, paraules i comportaments.

El lideratge responsable crea valor per a totes les parts interessades, impactant positivament en la societat i inspirant la innovació. Això proporciona als treballadors un sentit de significat i realització, generant un retorn financer per als accionistes, contribuint en un món sostenible i reduint l’impacte negatiu en el medi ambient.

Seguiment impecable

A part del lideratge i la formació continuada dels treballadors, també has de mantenir un seguiment i suport constants. Per exemple, pots aprofitar les reunions d’equip puntuals per parlar i discutir sobre el progrés de la nova cultura, de manera que es puguin aclarir dubtes i confirmar amb l’equip la seva comprensió.

No ho has de fer sol

To el que facis s’ha de fer de manera consultiva. Mai es desenvolupa res eficaç de manera aïllada en les grans organitzacions. La col·laboració amb altres líders, equips i departaments pot ser la teva arma secreta per l’èxit. Dedica temps a consultar i parlar amb gerents i treballadors per redactar qualsevol codi d’ètica i seleccionar valors; assegura’t d’involucrar al teu equip de manera significativa. Com més persones involucris en la construcció de valors, més se sentiran partícips dels canvis, el que significa que naturalment els promouran. Quan crees inclusió en tota l’empresa, desenvolupes la capacitat de generar un impacte.

És essencial repetir que no es pot canviar la cultura d’un dia per l’altre. Has d’aconseguir que l’equip d’alta direcció promogui i adopti els nous valors i cultura de forma contínua. Canvia l’ambient de l’oficina per reflectir i permetre l’acceptació dels nous valors i cultura. Si l’objectiu són les iniciatives ambientals, comença primer en la teva pròpia oficina prenent iniciatives per participar en activitats com reciclar, deixar d’utilitzar paper, estalviar electricitat i aigua o anar a la feina en transport públic o bicicleta. Així mateix, alinea els incentius del personal perquè coincideixin amb la cultura.

Comparteix bons i mals exemples

Comparteix històries d’èxit sobre persones o equips que han adoptat per complet la nova cultura. Demostra l’impacte positiu que això té en l’esperit d’equip, en cada persona i en l’empresa en el seu conjunt. Comparteix també els fracassos i els errors: descriu els moments en els quals tu o altres persones no van estar a l’altura dels nous valors i objectius.

Involucra a les persones de manera individual

Involucra als teus treballadors, encoratjant les seves noves idees i després poseu-les en pràctica. Quan sigui apropiat, fes que els treballadors, de manera individual, s’ensenyin o avaluïn entre ells. Qualsevol participació del treballador de manera individual els dona un interès en la realització del canvi cultural desitjat.

Canvia la manera de pensar de les persones determinant les seves vertaderes motivacions i valors; novament, valors autèntics que siguin adequats per a la teva empresa.

Paciència i persistència

Canviar la teva cultura corporativa implica canviar la mentalitat i els instints de cada persona en l’empresa. No succeeix d’un dia per l’altre. La paciència i la persistència són indispensables per treballar cap a aquest objectiu i generalment es necessiten d’un a tres anys.

Recorda: “La Responsabilitat Social et permet enriquir la qualitat de vida de tots en invertir en el valor social com a part essencial de la cultura d’una organització. Això proporciona propòsit i impacte i garantirà un negoci sostenible i rendible. Ajudarà a construir un món millor per les generacions futures millorant el medi ambient i assegurant una comunitat cohesionada per viure i treballar”.