Què és la Responsabilitat Social Empresarial (RSE) i quina és la seva importància en les organitzacions?
Al llarg dels últims anys la responsabilitat social empresarial ha esdevingut més rellevant per les organitzacions, els consumidors i la societat. De fet, la RSE és un aspecte relativament modern que va sorgir a principis del procés de la transformació digital, l’arribada de la globalització i el desenvolupament de la consciència ecològica.
El punt de partida d’una política Europea de Responsabilitat social el podem situar al març de 2000, quan la Unió Europea fixa un nou objectiu estratègic: “convertir-se en una economia capaç de créixer econòmicament de manera sostenible, amb més i millor ocupació i amb major consciència social”. És a partir d’aquest moment que sorgeixen directrius i recomanacions encaminades específicament a la promoció de la responsabilitat social a les empreses.
Per què les empreses han d’aplicar la Responsabilitat Social Empresarial?
Quan les organitzacions tenen en compte i apliquen la responsabilitat social empresarial, s’han de classificar els seus beneficis en dos grups: els que afavoreixen de manera directa a les empreses i les que milloren l’entorn. Disposar de sòlids programes de RSE i comunicar-los de manera eficient es tradueix en els següents avantatges:
Millora de la confiança dels accionistes o possibles inversors: Les empreses socialment responsables són menys propenses a afrontar danys d’imatge, crítiques i desaprovació dels consumidors i mercats. A més a més, això fa que resulti menys arriscat invertir capital en aquest tipus d’organitzacions, ja que tenen la potencialitat de perdurar en el temps i operar de forma estable.
Més transparència en les activitats comercials: la responsabilitat i l’honestedat són alguns dels valors que formen part de la responsabilitat social de les empreses i això es relaciona amb l’increment de la transparència de l’activitat comercial.
Reducció d’impactes ambientals: cada vegada són més les empreses que busquen mecanismes, sistemes, mètodes i pràctiques que els permetin desenvolupar les seves operacions sense afectar el medi ambient.
Com s’implementa de manera efectiva a les empreses?
La implementació d’un sistema de gestió socialment responsable, implica inicialment, el compromís per part de la Direcció de l’empresa d’incorporar de forma voluntària aspectes de millora en la gestió empresarial des d’una perspectiva de Responsabilitat Social. El procés d’implementació s’inicia amb la diagnosi de la situació de l’empresa que donarà lloc a un pla de millora en els àmbits: econòmic social i ambiental. I finalment el compromís de transparència informant de les actuacions a través d’un informe o memòria de sostenibilitat.
Diagnòstic de l’estat de l’empresa en RSE: Compren l’anàlisi de la situació de l’empresa en els àmbits econòmic social i ambiental, permet analitzar les fortaleses i debilitats de l’empresa així com les oportunitats i amenaces, configurant posteriorment un mapa de possibles accions de reforç i millora que permeten a l’organització definir polítiques i estratègies de futur.
Pla de millora RSE: Un cop analitzada la situació de l’empresa, s’ha de definir el pla de millora amb les actuacions concretes, els responsables i els terminis d’execució de cadascuna de les mesures. Com tot sistema de gestió, es tracta d’un procés de millora continua, en aquest sentit s’han de definir indicadors de seguiment que permetin analitzar el grau d’acompliment de les mesures contemplades en el pla.
Comunicació de les actuacions: dins de la mateixa definició de Responsabilitat social es fa referència al concepte de transparència. En aquest sentit, i per tal de donar a conèixer les actuacions de millora que s’han portat a terme en els àmbits econòmic, social i ambiental, és recomanable l’elaboració d’un informe o memòria de sostenibilitat.